Ideakilpailu

Miten voisit paremmin koulussa? Osallistu ideakilpailuun ja voita päivä Linnanmäellä!

Mitä kouluissa pitäisi tehdä, jotta lapset ja nuoret voisivat paremmin? Millä isoilla tai pienillä asioilla koulussa on merkitystä nuorille? Nyt on aika ideoida ennakkoluulottomasti, sillä eniten kannatusta saanut idea palkitaan! Kerää porukka nuorisovaltuustostasi, oppilaskunnastasi, harrastuksistasi tai kavereistasi ja osallistu ideakilpailuun viimeistään 15.5.

Jokainen kilpailuun osallistuva ryhmä saa jättää kolme kouluhyvinvointia ja -viihtyvyyttä lisäävää ideaansa osoitteessa www.vaikute.net/ideakilpailu. Kisassa mukana olevat ryhmät voivat myös arvioida toisten ideoita ja nuoret jatkokäsittelevät ideoita Huipputapaamisessa. Eniten kannatusta sivustolla ja Huipputapaamisessa saanut idea palkitaan: voittajaryhmä pääsee koko päiväksi Linnanmäelle hulluttelemaan! Jos kannatus menee tasan, voittaja ratkaistaan arpomalla. Pääpalkinnon arvo on korkeintaan 500 euroa. Kilpailuaika on 18.4.–15.5.2016.

Kilpailun järjestävät Sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n kanssa. Nuorisovaltuustojen edustajat käsittelevät sivustolle jätettyjä ideoita Huipputapaamisessa 20.5., ja sata eniten kannatusta saanutta ideaa kootaan yhteen ja luovutetaan elokuussa 2016 opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle.

Ideakilpailun kautta tuotetut ideat ovat osa hallituksen kärkihanketta ”lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma”. Voit tutustua ohjelman nuorille suunnattuun tiivistelmään tästä. Ryhmänne voi myös kommentoida ohjelmaa avoimessa Google Docs -tiedostossa 15.5. saakka. Seuraattehan tarkasti tiedostossa olevia kommentointiohjeita! Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto koostaa määräaikaan mennessä tulleet kommentit ministeriölle jatkokäsittelyä varten. On aika kehittää koulujamme niin isoilla kuin pienillä ideoilla, tule mukaan!

Lisätietoja kilpailusta: toimisto(ät)nuva.fi

43 pistettä

Lisää mahdollisuuksia liikkumiseen ?

Koulupäivät voivat joskus olla pitkiä ja rasittavia. Siksi olisikin hyvä, jos oppilailla olisi liikuntamahdollisuuksia joilla edistää fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Välineet olisivat kaikkien käytettävissä välitunneilla ja hyppytunneilla.

Ulkoliikuntamahdollisuuksia voisi parantaa asentamalla koulujen pihoille erilaisia kuntoilulaitteita. (http://www.lappset.fi/Tuotteet/Sport)

Sisäliikuntamahdollisuuksia voisi parantaa hankkimalla koululle esimerkiksi foam rollereita sekä jumppa- ja piikkipalloja.

5 pistettä

Pehmeämmät tuolit

Luokkiin pehmustetut tuolit oppilaille, koska pitkään istuessa takapuoli puutuu. Ja koska opettajillakin on pehmeät tuolit.

3 pistettä

Opiskelumaterialejen sähköistäminen

Koulukirjojen siirtäminen verkkoon on paitsi ekologisempaa, myös nykyaikaa. Yläluokilla parhaillaan seitsemän aineen luku,- ja tehtäväkirjojen kantaminen päivässä on turhauttavaa. Tekstit ja tehtävät verkkoon oppilaiden tabletti,- tai tietokoneisiin, kuten opettajienkin materiaalit ovat. Alaluokilla kirjoihin tarvitsee vielä harjoitella esimerkiksi käsialaa, joka on parasta toteuttaa manuaalisesti. Lisäksi esimerkiksi matematiikkaa on hankalaa vielä jo olemassa olevilla ohjelmilla toteuttaa tableteilla.

2 pistettä

Koeviikko- järjestelmän aloittaminen ylimmillä peruskoululuokilla

Koeviikko- järjestelmä käyttöön myös peruskoulun ylimmille luokille. Valmentavat oppilaita jatko-opiskelun rytmiin ja helpottavat kokeiden unohtelijoita.

1 piste

Piha-aktiviteetit

Kouluissa välituntisin voitaisiin järjestää jotain pieniä kilpailuja, joihin kaikki koulun opiskelijat saisivat osallistua. esimerkiksi. hyppynarukilpailu tai jonkinlainen tiimikilpailu. Pääideana on, että tälläisiä välitunteja yritettäisiin järjestää ainakin kerran päivässä, jolloin aktiviteettejä on aina valvomassa joku opettaja joka jaksaisi kannustaa ja motivoida opiskelijoita kokeilemaan eri liikkumistapoja.

1 piste

Nuorten ergonomia

Viime vuosien aika on todettu, että yhä useammalla nuorella on jonkinlaisia tuki- ja liikuntaelin ongelmia esimerkiksi selkäkipuja. Nämä oireet ovat olleet nuorten huonon ergonomian tuloksena. Edistääksemme ja parantaaksemme nuorten ergonomiaa, kouluihin voisi hankkia korkeita pöytiä ( sellaisia jonka äärellä seistään ), tällöin nuorten ryhti paranee. Myös jumppapallot ovat erinomainen idea ergonomian edistämiseksi. Koulujen tavalliset tuolit ovat usein oppilaiden mielestä liian kovia ja epämukavia. Ongelman ratkaisemiseksi kouluihin voitaisiin hankkia jumppapalloja korvataakseen tuolit ihan vain kokeilumielessä.

1 piste

LIIKKUVA LÄHTÖ?

Aamunavaukset menevät oppilailta usein ohi, pulpetin ääressä nuokutaan ja tuijotetaan puhelinta. Liikkuva startti koulupäivään! Oppilaat, tukarit ja opettajat saisivat vuorollaan järjestää aamunavauksia, joiden tarkoituksena on pistää veri kiertämään ja kroppa valveille! ? Tunnilla saa istua jo ihan liikaa ja sisäilma puuduttaa. Miksei aamunavaukset voitais pitää välituntipihalla? Yhteinen venyttely tai pikku jumppa kaikille? Eri viikonpäivinä keskityttäs vaikkapa eri kehonosiin, ja päästäs kokeileen erilaisia yksinkertaisia jumppamuotoja; Miltä kuulostaisi silmäjumppa, aivojumppa tai porrasjumppa?

Maja

Koulun pihalla olisi maja, jossa voisi käydä välipalavälkillä.

VANHENTUNUTTA VIITTAAMISTA?

Tunnit olisi paljon mukavempia ja rennompia, jos viittaamisesta luovuttaisiin! Moni ei uskalla pyytää puheenvuoroa, joitakin ahdistaa puhua kaikkien kuullen, osalta menee open kysymys ohi ja puoletkaan ei edes tiedä mitä voisi vastata.
Tunneille pitäisi luoda enemmän avointa ja rentoa keskustelua! Pulpetit luokkaan kaarimuodostelmaan ja juttelu käyntiin! Opettaja voisi jaella puheenvuoroja ja tiivistää asioita sekä tehdä keskustelun lomaan yhteenvetoja. Oppilaat saisivat ilmaista rohkeasti ääneen, jos eivät ymmärrä kysymystä, jos heillä ei ole vastausta tai heistä tuntuu, että oma vastaus ei ole oikein. Yhdessä keskusteltaisiin ja muotoiltaisiin vastauksia monesta eri näkökulmasta! Viittaaminen on turhauttavaa ja ärsyttää, jos omaa viittaamista ei huomata eikä näin kaikki erilaiset upeat näkökulmat tule kuulluiksi. Oppiminen on parhainta, kun se tapahtuu ryhmässä!
Aluksi voi ehkä tuntua vaikealta aloittaa keskustelu ja uskaltautua ääneen. Tämä johtuu siitä, kun koulussa ollaan totuttu opettajajohtoiseen oppimiseen ja tuntirakenteeseen. Keskustelua voitaisiin tuoda osaksi opetusta hiljalleen. Vähitellen oppilaista alkaa tuntua täysin luonnolliselta, että tunneille tullaan juttelemaan, keskustelemaan ja jakamaan ajatuksia. Oma kanta tulee kuulluksi ja tunnilla ei enää väsytä, kun synkkä hiljaisuus ei enää kahlitse ilmapiiriä! ?

Kipeilyrata puissa sekä kiipeilyseinä

Koulun pihalla voisi olla nämä kiipeilytelineet

Lähetä idea