4.8.2016 / Nuorisovaltuusto

Muutos ja sen merkitys nuorille

Mielikuva, joka tulee liian usein politiikasta, on keski-ikäiset harmaahapsiset miehet puvuissaan juoksentelemassa pitkin Arkadianmäkeä. Valehtelematta se on toki sitäkin, mutta politiikka on silti paljon laajempi kokonaisuus kuin mitä aluksi uskoisi. Monesti tärkeimmät pointit ovat vaikea hahmottaa, koska median kautta välittyvä viesti on vain pintaraapaisua todellisuudesta. Politiikan ydin on muuttaa järjestelmäämme niin, että se on mahdollisimman yhteensopiva jatkuvasti uudistuvan yhteiskuntamme kanssa.

Maailma muuttuu ympärillämme. Se on ensimmäinen huomio, jonka kaikki pystyvät tekemään. Tuntuu vähän turhalta sanoa itsestäänselvyyksiä, mutta tämän muistaminen on tärkeää eläessämme ajanjaksosta toiseen. Maailman muuttumista ei pysty estämään. Sitä voi korkeintaan yrittää hallita.

Muuttuminen tarvitsee aina tekijäänsä. Tämä on toinen huomio, mikä pistää pohtimaan. Muutos on ilmiö, joka tarvitsee aina jonkinlaista voimaa. Esimerkiksi jotta kasvi pystyisi kasvamaan, sen on saatava auringosta tarvitsemaansa energiaa. Samalla tavalla politiikka tarvitsee tekijäänsä, omaa voimavaraansa. Ihmisiä, jotka puuttuvat järjestelmämme epäkohtiin. Aivan kuten metsä näyttää aina vähän erilaiselta vuosi toisensa jälkeen, rakenteet muuttuvat jatkuvasti politiikkojen toimesta. Ilman muuttavaa voimaa muutos ei ole mahdollinen.

Muutoksella on aina syynsä. Tämä on kolmas ja viimeinen huomio, ja se kehottaa tarttumaan toimeen. Kasvi ei kasva vain huvikseen, vaan se tavoittelee lähemmäs aurinkoa, josta se saa voimaa. Myöskään politiikkaa ei tehdä neuvottelujen ja kompromissien vuoksi, vaan hyvinvoinnin säilyttämiseksi. On paljon järkevämpää osallistua keskusteluun kuin tyytyä katsomaan sivusta.

Varsinkin nuorille on tärkeää osallistua muutoksen tekemiseen. Metsä pysyy elinvoimaisena vain, koska uudet versot kasvavat vanhojen varjoista huolimatta. Jokainen päätös, joka tehdään nyt, vaikuttaa tulevaisuuteen. Nuorten on pidettävä huolta huomisesta, jossa he itse tulevat elämään sen hetken vastuunkantajina.

Ensi vuoden kuntavaaleissa nuorille tarjoutuu oivallinen tilaisuus määrittää muutoksen suunta. Kuntapolitiikka on konkreettisin tapa vaikuttaa lähellä oleviin asioihin. Ehdolla, vaalitiimissä tai vain äänestämässä, jokainen panostus lasketaan. Pieninkin työ on osa sitä voimaa, jota tarvitaan muutoksen syntymiseen.

Älä anna metsän kuihtua, vaan kasvata oma versosi. Osallistu, vaikuta ja muuta.

Binga Tupamäki

Binga Tupamäki on 17-vuotias lukiolainen, joka työskenteli Nuva ry:n kesätyöntekijänä kesäkuussa 2016.

KATEGORIAT: Nuorisovaltuusto