Epävirallinen vaikuttaminen

Epävirallinen vaikuttaminen on kaikilla muilla paitsi virallisilla tavoilla vaikuttamista. Tavallisia epävirallisia vaikuttamistapoja ovat verkostoituminen ja lobbaus sekä erilaisten kampanjoiden ja tapahtumien järjestäminen. Kirjoittaminen lehtiin ja blogeihin sekä puhuminen tilaisuuksissa ovat vaikuttamistapoja. Yksittäinen somepäivitys voi saada aikaan laajan pöhinän.

KAMPANJOINTI

Kampanja on johonkin tiettyyn tarkoitukseen tähtäävä ja tehokas vaikuttamismuoto. Kampanjoita pidetään moneen eri tarkoitukseen, ja hyvin suunniteltuna ne toimivat erinomaisesti vaikuttamistarkoituksessa. Näkyvimpiä kampanjoita ovat vaalikampanjat, mutta kampanjoita järjestetään myös asiakysymysten tai tapahtumien ympärille.

ASIAKAMPANJA

Asiakysymyksiä, kuten nuorten yrittäjyyttä, ajavia kampanjoita järjestävät yleensä asioihin perehtyneet järjestöt. Ilman järjestöäkin kampanjaan voi ryhtyä, mutta usein se on rahan vuoksi haasteellista. Kampanjointiin tarvittavat markkinointimateriaalit ja mainostaminen ovat kalliita. Järjestöillä on ammattitaito, kokemus ja rahalliset resurssit kampanjoiden järjestämiseen, joten heiltä se käy tehokkaimmin.

Hyviä esimerkkejä on myös kuitenkin myös siitä, miten yksittäiset ihmiset ovat vähillä rahoilla saaneet näkyviä kampanjoita aikaan. Sosiaalinen media mahdollistaa paljon ilmaista näkyvyyttä, ja kampanjoita voi järjestää myös puhtaasti somessa.

Oli kampanja sitten some-kampanja tai jokin muu, sellaisen järjestäminen vaatii aina organisointia ja suunnittelua. Ensin on suunniteltava kampanjan sisältö. Kaikki lähtee liikkeelle asiakysymyksestä: halutaan muutos johonkin asiaan. Seuraavaksi on mietittävä, millainen tämä muutos on ja miten siihen päästään. Jos haluatte 16 vuotta täyttäneille äänioikeuden, teidän pitää tietää, mitä muutos edellyttää. Mihin lakiin tarvitaan muutos ja missä tällainen muutos voidaan tehdä?

Kampanjan on tarkoitus saada mahdollisimman laaja joukko kannattajia asian taakse ja tietenkin saada päättäjät kääntymään asian puolelle. On siis perusteltava, miksi asia ja siinä tehtävä muutos ovat tärkeitä. Kampanjassa pitää osoittaa, että asiaa on mietitty ja siitä on otettu selvää. Muuten kampanjointi jää tyhjäksi huuteluksi, johon ei tartu kukaan.

Kun kampanjan sisältö on suunniteltu, on mietittävä kampanjointitavat. Mikä tapa palvelisi tämän asian läpiviemistä parhaiten? Hyötyisikö se isosta some-hypestä, vai olisiko järkevämpää panostaa vain poliitikkojen lobbaamiseen? Mitä hyötyä kampanja voisi saada flyereiden jakamisesta?

Tärkeää on myös miettiä kampanjan aikataulu. Jotkin kampanjat ovat pitkäkestoisempia ja pysyvämpiä, osa taas lyhytaikaisempia. Tämä riippuu siitä, mihin kampanja tähtää. Jos esimerkiksi eduskunta on päättämässä asiasta, kampanja ajoitetaan tuota päätöstä edeltävälle ajalle. Yleensä tällainen kampanja kestää muutaman kuukauden. Esimerkiksi kansalaisaloitteisiin on liitetty onnistuneita ja näkyviä kampanjoita. Jotakin pidempään agendalla pysyvää aihetta voidaan kampanjoida pidempään, mutta yleensä kampanjan idea on olla melko lyhytkestoinen.

Kampanjointia voi tehdä somen lisäksi tapahtumissa, kuten festareilla, messuilla ja muilla julkisilla paikoilla. Monet järjestöt kampanjoivat ja feissaavat kaduilla. Kun kampanjaa jalkaudutaan tekemään julkisille paikoille, on aina otettava selvää, mitä lupia tarvitaan. Kauppoihin ja muihin yksityisomisteisiin tiloihin ei saa mennä kampanjoimaan ilman tilan haltijan lupaa. Myös kampanjointi kiinteistön edessä edellyttää yleensä lupaa kiinteistön haltijalta.

Kun kaikki tämä on suunniteltu ja tehty, päästään itse kampanjointiin. Kampanjan tarkoitus on olla lyhyt mutta tehokas. Pidä siis huoli, että tekijöitä on tarpeeksi. Mitä enemmän ihmisiä asian taakse saa, sitä todennäköisemmin myös asiasta päättävät huomaavat sen. Joukkojen mielipiteillä on väliä, koska niin demokratia toimii.

VAALIKAMPANJA

On hieman eri asia tehdä kampanjaa jonkin asiakysymyksen puolesta kuin kampanjaa vaalien ehdokkaana. Samoja periaatteita on kuitenkin hyvä noudattaa siinäkin. Suunnitelmallisuus ja aktiivisuus ovat kaiken a ja o. Kampanja suunnitellaan vaalien mukaan: pieniin vaaleihin riittää pieni kampanja, isoihin vaaleihin tarvitaan suurempi näkyvyys ja resurssit.

Oppilaskunnan vaalit sekä seurakuntien ja kauppojen vaalit ovat sellaisia, joissa läpipääsyyn riittää, että saa tutut ihmiset äänestämään. Kampanjoinniksi riittää tällöin seuraava: laita viestiä tai soita tutut läpi ja ilmoita että olet ehdolla. Voit kertoa, jos kuulijaa kiinnostaa, että mitä asioita haluaisit ajaa toimielimessä, johon olet ehdolla. Kehota tuttavaasi muistamaan äänestää ja kerro olevasi kiitollinen, jos hän päättää antaa äänensä sinulle. Tee vähintään tämä, some- ja muu mainonta ovat ekstraa.

Sama vinkki pätee myös nuorisovaltuustovaaleihin. Ole yhteyksissä tuttuihin ihmisiin, joilla on äänivalta vaaleissa. Mieti, miten perustelet näkemyksiäsi äänestäjille. Toista koulua käyvää oppilasta ei välttämättä kiinnosta oman koulusi asiat.

Kunnallisvaalit ovat monelle ensimmäiset vaalit, joissa asetutaan itse ehdolle. Erityisesti isoissa kaupungeissa tarvitaan jo melko paljon panostusta läpipääsyyn. Pienessä kunnassa kasvosi saattavat olla jo tutut, mutta jos haluat tosissasi valtuustoon, tee niin hyvä kampanja kuin pystyt. Rahoitusta kampanjalleen voi kysyä nuorisojärjestöiltä tai vaikkapa yrityksiltä. Rahoitusta haettaessa tulee luonnollisesti perustella, miksi kyseisen tahon kannattaa tukea juuri sinua.

Muista, että jos pääset valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi, vaaleihin käytetyistä rahoista pitää tehdä ilmoitus. Pidä siis huolellisesti kirjaa siitä, mistä olet saanut vaaleihin rahoitusta ja mihin rahaa on kulunut.

Hyvät vaalikampanjat ovat tunnistettavia ja tuovat ehdokkaan myönteisellä tavalla esille. Toimiva vaalislogan jää mieleen, samoin laadukas kuva ja markkinointimateriaalien moderni ilme. Pyydä kavereitasi auttamaan ideoinnissa.

Onnistuneen kampanjan takana onkin yleensä aktiivinen ja osaava vaalitiimi. Eduskuntavaaleissa työteliäs ja kampanjaan sitoutunut tiimi on oikeastaan välttämätön, jos läpipääsystä aikoo uneksiakaan. Valitse vaaleista riippumatta kampanjapäälliköksi luotettava henkilö, joka haluaa tosissaan olla mukana. Tiimiin lähtemistä kannattaa mainostaa sillä, että siitä saa hyvää kokemusta ja että jokainen saa toteuttaa siinä omia vahvuuksiaan.

TAPAHTUMA & MIELENOSOITUS

Kampanjan aikana voi järjestää erilaisia tapahtumia, mutta tapahtumia voi pitää ilman kampanjaakin. Monet järjestöt pitävät hyväntekeväisyystapahtumia, kuten konsertteja ja myyntitoreja, joiden tuotto käytetään järjestön valitsemaan tarkoitukseen. Tällöin tämä valittu hyvä tarkoitus saa sekä rahaa että näkyvyyttä tapahtuman avulla.

Mielenosoitus on suosittu tapa ilmaista mielipiteensä ajankohtaiseen asiakysymykseen. Mielenosoittaminen on Suomessa sallittu sananvapauden ja yhdistymisvapauden nojalla, mutta se on järjestettävä yleisiä järjestyssääntöjä noudattaen. Mielenosoitus rinnastetaan yleiseen kokoukseen, ja siitä on tehtävä ilmoitus poliisille. Ilmoitus pitää tehdä hyvissä ajoin varsinkin, jos mielenosoitus tulee rajoittamaan liikennettä tai muuten vaikuttamaan yleiseen järjestykseen.

Tapahtumien suhteen kannattaa käyttää mielikuvitusta. Onnistuneimmat tapahtumat lähtevät usein aivan hulluista ideoista! Flash mobin tyyliset uudenlaiset tempaukset herättävät huomiota. Eniten huomiota saa, kun keksii itse jonkin vastaavan tapahtumakonseptin.

 

VAIKUTTAMINEN VALINNOILLA

Kuten sanottu, vaikuttaa voi monella tavalla. Vaikuttaminen ei välttämättä ole suoraa mielipiteen ilmaisua päätöksentekijöille. Myös epäsuorat tavat ovat vaikuttamista.

Tällaisia epäsuoria vaikuttamistapoja ovat pienet arjen valinnat: käytänkö julkista liikennettä vai lähdenkö omalla autolla? Menenkö kunnan terveydenhuoltoon vai yksityislääkärille? Osuva sanonta on, että ”jaloillaan voi äänestää”. Jos kunnan terveyspalvelut ovat huonoja ja kuntalaiset lakkaavat käyttämästä niitä, viesti menee kyllä päättäjille perille.

Yhä suositumpi tapa vaikuttaa on tehdä kulutusvalintoja sen perusteella, miten esimerkiksi jokin tuote on tuotettu. Ydinvoiman vastustaja voi ostaa tuulivoimalla tuotettua sähköä, kotimaista maataloutta tukeva voi ostaa kotimaista lihaa ja maitoa, kestävää kehitystä kannattava voi ostaa vaatteensa kirpputorilta.

Kriitikot sanovat, että mitä hyötyä on, jos yksittäinen ihminen tekee kulutusvalintoja, ”ei se mihinkään vaikuta”. Päinvastoin. Yksittäisistä ihmisistä muodostuu yhä suurempia joukkoja, joilla on suuri valta. Esimerkiksi kasvistuotteiden valikoimaa on kaupoissa lisätty runsaasti sen jälkeen, kun yhä useampi on alkanut kasvissyöjäksi. Kaupat vastaavat kysyntään. Kun tehotuotetun lihan kysyntä vähenee, kaupat eivät tilaa sitä kuluttajilta, tehotuotannosta tulee kannattamatonta ja toiminta vähitellen loppuu. Muutokset tapahtuvat hitaasti, sen ei pidä antaa lannistaa.

 

SOSIAALINEN MEDIA

Sosiaalinen media on nuorille itsestään selvä viestintäväylä. Siitä on turha juurikaan on antaa ohjeistusta, te osaatte kyllä! Muutama huomio on kuitenkin syytä ottaa esiin.

Muista netiketti! Somen lisääntynyt käyttö on lisännyt myös vihapuhetta ja muuta häiriökäyttäytymistä. Vaikka suhtautuisit kriittisesti johonkin asiaan, tee se tyylillä. Hillitty ja asiallinen linja puree aina paremmin kuin räyhääminen. Muiden haukkuminen ja solvaaminen voi johtaa jopa kunnianloukkaussyytteeseen, jota jätä sellainen väliin, vaikka välillä kiehuttaisikin.

Suunnittele somekampanja! Some on mahtava markkinointikanava, koska some-markkinointi on pääsääntöisesti ilmaista. Some-kampanjakin kannattaa kuitenkin suunnitella huolella. Tehkää aikataulu ja miettikää, mitä julkaisette milloinkin. Volyymin lisäksi tärkeää on laatu: tehkää huolellisesti kirjoitettuja päivityksiä ja käyttäkää laadukkaita kuvia.

Miettikää, mikä kanava sopii mihinkin. Twitter on hyvä tiiviiseen asiaviestintään, Snapchatiin sopii rennompi ja arkisempi ote. Samaa sisältöä ei kannata tuutata eri kanavissa, vaan miettiä sisältö ja sen muotoilu aina kanavan perusteella.

Meemit ovat hyvä tapa tehdä kampanjaa, mutta meemi tai niiden sarja kannattaa myös harkita ja suunnitella tarkkaan. Tuleeko meemin sanoma esille? Miksi meemi sopii juuri tämän aiheen markkinointiin? Se, että meemit ovat nyt suosittuja, ei tarkoita, että joka aiheesta kannattaisi tehdä meemikampanja.

Keksikää jotain aivan uutta! Somessa ilmiöt vanhenevat nopeasti. Tehokkain tapa saada somessa viestinsä läpi laajasti on kehitellä jotain aivan uutta. Meemejä ja videoita on nähty, mikä voisi olla seuraava some-ilmiö?

VERKOSTOITUMINEN

Verkostoituminen on osa nykyajan työelämää, ja se on ajankohtainen sana myös vaikuttajien keskuudessa. Verkostoituminen on tutustumista uusiin ihmisiin. Verkostoitumisella ei yleensä niinkään haeta vapaa-ajan kaverisuhteita, vaan tarkoitus on tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin, joilla on tärkeä asema jollakin itseä kiinnostavalla alalla.

Monesti ajatuksena on, että verkostoitumalla oikeisiin ihmisiin lisätään esimerkiksi omia uramahdollisuuksia, mutta aina hyödyn ei tarvitse olla näin konkreettinen. Kiinnostaviin ihmisiin kannattaa tutustua jo sen takia, että he ovat ylipäätään kiinnostavia. Heiltä voi oppia ja omaksua asioita, ja heidän uraansa on kiinnostava seurata. Tärkeät ihmiset tuntevat toisensa, vaikkeivät toistensa tuntemisesta konkreettisesti hyötyisikään.

Tulevaisuutta ei voi ennustaa, ja verkostoitumista tehdään monesti myös tulevaisuuden varalle. Koskaan ei voi tietää, mitä kontakteja milloinkin tarvitsee. Tässäkin mielessä yleinen verkostoituminen on hyödyllistä, eikä aina tarvitse olla tiettyä asiaa, jonka vuoksi johonkin ihmiseen haluaa tutustua.

Miten verkostoituminen sitten kannattaa toteuttaa? Vastaus on, että monellakin tavalla. Joku voi haluta toimia tehokkaasti: soitella ihmisille, laittaa sähköpostia tai viestiä somessa ja käydä kaikki mahdolliset tapahtumat, jossa on mahdollisuus tutustua ihmisiin. Joku toinen hoitaa verkostoitumisensa mieluiten niin, että käy tapahtumissa, koska on kiinnostunut niiden teemoista ja ottaa verkostoitumisen siinä oheistuotteena. Mieti siis itsellesi sopiva tapa.

Muista kuitenkin, että mitä tunnetumpi tai vaikutusvaltaisempi henkilö, sitä enemmän hänellä on ihmisiä ympärillään ja kiirettä. Tällaiset ihmiset eivät välttämättä ole kiireissään kovin vastaanottavaisia uusille tuttavuuksille, joten voi olla, että joudut erottautumaan joukosta jäädäksesi mieleen. Tee se kuitenkin uskottavasti ja tyylikkäästi.

Muista hyvät käytöstavat! Vaikka haluaisit välttämättä tutustua johonkin tiettyyn henkilöön, on mielessä pidettävä hienotunteisuus. Ihmiset kokevat helposti tungettelevana ja vaivaannuttavana liian innokkaat lähestymisyritykset ja itsensä tyrkyttämisen. Voit sanoa kohteliaasti, että olet seurannut henkilön uraa ja ollut vaikuttunut, mutta älä ole liian tunkeileva. Suomalaiset haluavat pitää oman tilansa, joten kohtelias, sopivan kiinnostunut ja hienotunteinen ote toimii parhaiten.

Pidä siis rento ote mutta pidä myös mielessä, että verkostoituminen kuitenkin vaatii myös hieman vaivaa ja määrätietoisuutta. Käy tilaisuuksissa ja juttele rohkeasti ja kohteliaasti ihmisille, osoita olevasi fiksu ja kiinnostunut. Näin kasvosi ja nimesi jäävät mieleen.

LOBBAUS

Lobbaus liittyy läheisesti verkostoitumiseen, koska myös siinä on kyse hakeutumisesta oikeiden ihmisten seuraan. Lobbauksella on kuitenkin aina jokin tietty tavoite: jonkin aiheen, viestin tai näkemyksen vieminen läpi henkilöille, jotka ovat aiheesta päättävässä asemassa, yleensä siis poliitikoille.

Lobbaus on siis vaikuttamaan pyrkivää kommunikaatiota. Nyky-yhteiskunnassa se on usein ammattimaista. Esimerkiksi yritykset käyttävät ammattilobbareita ajamaan jotakin itselleen tärkeää asiaa.

Lobbaus ei kuitenkaan ole vain ammattilobbareiden yksinoikeus, lobata voi kuka tahansa. Jos jokin asiakysymys on sinulle tärkeä ja tiedät, kuka siitä päättää, voit olla suoraan yhteyksissä näihin henkilöihin sähköpostitse tai puhelimitse. Poliitikoilla on avustajat, jotka lukevat ja vastaavat viesteihin, jo poliitikko ei itse ehdi. Yhteen viestiin ei kannata luottaa, vaan asiasta kannattaa sekä soittaa, laittaa sähköpostia että mielellään sopia tapaaminen päättäjän kanssa, jotta viestisi pysyy mielessä.

Yksin toimiminen on yleensä haastavaa, ja parempi vaihtoehto voikin olla lähteä johonkin asiaa ajavan järjestön toimintaan. Järjestöt ovat lobbauksen asiantuntijoita, ja koska ne ovat entuudestaan tuttuja päättäjille, niiden näkemykset yleensä huomioidaan.

Lobbausta on kritisoitu sen vuoksi, että se on epävirallinen vaikuttamistapa eikä siten yleensä avointa. Kansalaisten on vaikea saada selville, mitkä yritykset ja yhteisöt ovat olleet mukana vaikuttamassa asioihin. Tästä syystä lobbausta rajoitetaan jonkin verran, ja esimerkiksi EU:ssa on lobbareista kerätty tästä syystä rekisteri.